Sarbatori in competitie: Halloween sau Ziua Reformei?

Marius BirgeanCine a mai auzit de “competitie” intre sarbatori? Exista competitii intre sportivi, intre politicieni, intre studenti care lupta sa isi impuna suprematia la diferite discipline, dar cine s-ar gandi ca pana chiar si sarbatorile din calendar pot fi intr-o “competitie”, un gen de incercare de a ne atrage atentia si a ne umple mintea si sufletul cu un anume gen de valori?…Pe cat de neverosimil poate parea acest lucru, ziua de azi poate insemna o asemenea “competitie”intre doua sarbatori (prefer sa folosesc acest termen, deoarece ar fi impropriu sa le numim “evenimente” pe amandoua). Ultima zi a lui Octombrie aduce pe langa temperaturile scazute specific acestei perioade si posibilitatea de a fi cu gandul la doua realitati spirituale total opuse: Halloween sau Ziua Reformei.

Privesc cu o anume mahnire si stupoare cum o sarbatoare americana “de import, impreuna cu obiceiurile ei hidoase devine tot mai mult parte a etosului autohton. Ne-am obisnnuit in acesti ani de tranzitie sa importam tot felul de “chestii”care dau bine si sunt ocazii de a face bani- Sfantul Valentin cu a sa zi a indragostitilor si iata, acum, Halloween. Dovleci mutilati si costume caraghiaoase, spectacole grotesti in scoli si cluburi, senzatii tari la castelul Bran si multa, (prea multa!) promovare in media ne face pe multi sa ne intrebam  daca tara noastra este , asa cum se pretinde “gradina maicii Domnului”- tara crestinata de apostolul Andrei, sau vrem sa fim perceputi mai degraba ca fiind “tara lui Dracula”?

Dar, sa ii lasam pe altii sa isi serbeze valorile cum dansii considera de cuviinta. Dansii isi promoveaza aceste valori cum pot si doresc. Poate insa, nu ar strica ca noi, cei din lumea evanghelica romaneasca sa ne intrebam cum ne promovam noi valorile in care credem?

Astazi, 31 Octombrie se implinesc nu mai putin decat 495 de ani de la inceputul Reformei protestante, acea masiva miscare a Duhului lui Dumnezeu care a schimbat fata Europei si a intregii lumi. In ajunul zilei “tuturor sfintilor”- zi importanta in calendarul catolic, un tanar calugar Augustinian dintr-un orasel din nord-estul Germaniei de atunci facea un gest care va antrena ca un mic bulgare de zapada o intreaga avalansa de natura spirituala. Manat de noua descoperire a Evangheliei harului si a indreptatirii care se capata prin credinta in Cristos (Rom.1:17), Martin Luther voia sa atraga atentia asupra unei pervertiri grosolane a doctrine salvarii, promovata de biserica din timpul sau- comertul cu indulgente (un fel de “bilete”care promiteau iertarea pacatelor si scaparea de chinurile din purgatoriu, evident- contra-cost!). In ziua urmatoare, un asemenea “comerciant”cu sufletele oamenilor-guralivul Tetzel avea sa vina in zona, langa Wittenberg. Luther a conceput 95 de propozitii (numite ulterior “teze”) prin care protesta fata de acea amagire ingrozitoare promovata de oamenii bisericii. Protestul lui a avut un rasunet puternic si a declansat o reactie in lant. Efectul a fost o miscare de trezire si reforma spirituala care s-a raspandit din Germania lui Luther, Elvetia lui Zwingli si apoi, Calvin, in toata Europa centrala si de vest, si mai apoi, in lumea. Ca si grupari evanghelice, ne revendicam identitatea noastra ca fiind legata de ce s-a intamplat acum aproape 500 de ani, desi Dumnezeu avea sa dea mai multa lumina din Cuvantul Sau celor care au urmat dupa Luther. Dar Sola Scriptura, Sola Fide, Sola Gratia, Solus Christus continua sa ramana si azi, parte a etosului nostru. Pe care ar fi bine sa nu il uitam , ci sa il promovam mai intens, ca nu cumva copiii nostri, tinerii din bisericile noastre cand sunt intrebati ce se sarbatoreste pe 31 Octombrie sa nu stie alt raspuns decat: “Cum adica? Halloween”!

Astazi, cand intunericul spiritual si ignorant crasa vis a vis de adevarul salvator tind sa tranforme lumea noastra intr-un “nou ev mediu intunecat” , sa ne rugam ca Dumnezeu sa trimita lumina Sa in viata multora, iar noi –cei care am primit-o sa o purtam cu curaj si sa o transmitem çelor ce ne urmeza. De noi depinde in mare masura sa nu lasam ca non-valorile sa acapareze atentia si sufletul generatiilor viitoare.

Marius Birgean

PS. O recomandare de lectura legata de Reforma protestanta este cartea lui Michael Reeves- Flacara Nestinsa, publicata de Editura Faclia din Oradea. Merita sa fie citita! Lectura placuta!