Toţi ne urăm: Sărbători fericite! Dar oare, în mod concret există sărbători fericite? Există cred anumite lucruri, care dacă le ştii, dacă le trăieşti, dacă le simţi îţi dau o mai mare intensitate spirituală de Crăciun. De aceea cred că sărbătoarea Naşterii Mântuitorului Isus, are câteva secrete ascunse tocmai în detaliile primului Crăciun de acum 2000 de ani. Hai să le cunoaştem.
În primul rând, primul Crăciun a fost o sărbătoare a familiei. Protagoniştii au fost Iosif şi Maria, care au fost surprinşi să aducă pe lume cel mai minunat copil. Maria este simbolul mamelor creştine, iar Iosif al părintelui creştin, de aceea Crăciunul trebuie să unească familia, să entuziasmeze copii, să fericească pe cei mai în vârstă. De Crăciun eşti obligat să fi cu familia ! Familia trebuie să fie spaţiul lovativ al Sărbătorii ! Dacă familia ta este uşor dezmembrată emoţional, dacă sunt tensiuni mocnite de ani între parteneri, atunci mă tem că ţinta Crăciunului este absolut ratată ! Apoi este o sărbătoare a oamenilor de pretutindeni. În spatele aspectului cromatic al oamenilor de pe Glob, în spatele limbilor şi al civilizaţiilor diferite, este umanitatea.
În faţa Crăciunului suntem toţi uniţi ontologic, suntem una, Dumnezeu a venit pentru o planetă, nu doar pentru nişte indivizi. Dumnezeu a devenit om, pentru oamenii de pretutindeni! Apoi, primul Crăciun a fost o sărbătoare a intelectualităţii. Dacă omologii magilor de atunci, sunt intelectualii de astăzi, atunci Domnul a venit şi pentru oamenii deştepţi. Platon, şi-a consumat mult energia lui cognitivă să vorbească despre Logos, Aristotel despre Mişcătorul Nemişcat al tutuoror lucrurilor. Iustin Martirul afirma că vechii filozofi greci au fost pregătiţi de Dumnezeu, chiar dacă nu au avut Vechiul Testament au avut parte de multe descoperiri ale minţii, ce au pregătit într-un fel omenirea de venirea Logosului! Apoi, a fost o sărbătoare centrată pe dragostea lui Dumnezeu. Emanuel este numele profetic al lui Isus şi înseamnă: Dumnezeu este cu noi.
Este remarcabil să te gândeşti că Autorul universului, Creaturul lumii s-a făcut creatură, om, după chipul nostru. Acest lucru este uimitor. James Caviezel a jucat rolul lui Isus în filmul Patimile lui Hristos, după regizarea filmului actorul a fost marcat profund şi a declarat că nu a înţeles niciodată dragostea lui Dumnezeu, dar punându-se în rolul Fiului lui Dumnezeu a fost şocat şi a mărturisit că viaţa lui a fost radical schimbată. De Crăciun trebuie să vezi şi să simţi dragostea unui Dumnezeu care a venit pentru tine pe această planetă. Tu şi eu, am fost scopul venirii Lui în lume. Dacă pe noi ne defineşte egoismul, pe Dumnezeu îl defineşte dragostea !
Iată, doar câteva lucruri care, odată personalizate, ai Crăciun fericit!
Vasile Duma