Secretul succesului: o mare abureală

transport-roads-road_to_success-speed-speed_bums-successful-rman7485lSuntem mereu flămânzi pentru a afla secretul succesului într-o varietate uluitoare de domenii: creştere spirituală, carieră, slăbit, grădinărit, viaţa de familie, predicare, studii, din nou slăbit şi lista ar putea continua.  Sunteţi gata să vă dau o veste teribilă, o veste cât se poate de proastă? Secretul (-ele) NU EXISTĂ. Vă propun deci să acceptăm crunta realitate cu atitudinea unor oameni mari. Acum, după ce ne-am şters lacrimile, să privim mai îndeaproape la situaţie.

Ce este un secret? Simplu, este ceva ascuns, cunoscut de o singură persoană sau de un grup restrâns de persoane. Trăim deci în permanenţă cu senzaţia că există o şmecherie ascunsă care ne poate propulsa pe culme. Doar s-o aflăm!!!! Nicio problemă, o sumedenie de guru se vor oferi să împărtăşească secretul succesului în (…)O fac pe internet, prin reviste, la TV, dar să nu uităm nici amvonul. Mii şi mii de predici oferă secretele unei (…) fericite. Bineînţeles că predica e inspirată din Biblie. Cum de mai e secret atunci, vă explică dumnealor. Luăm notiţe, preluăm metode, învăţăm paşi, dar observăm că succesul promis e departe. În loc să ne enervăm pe profetul mincinos, fie dăm vina pe noi, fie alergăm însetaţi la următorul seminar care promite să ne ofere secretul succesului. Mincinoşi sunt destui ca să participăm la conferinţe şi seminare vreo 20 de vieţi.

Nu, nu există un secret al succesului, ci doar o CALE spre succes. Calea este anevoioasă. A parcurge calea presupune timp. La succes nu se ajunge peste noapte. Excepţia notabilă este politica românească. Acolo poţi să ajungi în vârf într-o perioadă foarte scurtă. Dar, hai să fim sinceri, ăsta nu e succes. Ţi se face rău când îi vezi. Cunoaşterea, formarea convingerilor şi a caracterului presupun timp, consecvenţă. Aici e tragedia noastră: că ajung să ne conducă oameni care nu au cunoştinţe, nici convingeri, nici caracter, ci doar pile. Dacă ar fi aşa doar în politică…. A parcurge calea presupune şi efort. Muncă, transpiraţie. Coate tocite pe băncile şcolii, ochii înroşiţi şi dureri de spate prin biblioteci. E nevoie de renunţare, de sacrificu de dragul formării.

Nu, nu există un secret al succesului. E nevoie de timp, de transpiraţie şi de disciplină. Hai să fim serioşi, nu ştiam lucrurile astea? Ba da, dar totuşi…ne ia cu ameţeală atunci când privim la înălţimea muntelui, aşa că încă ne uităm după vreo telecabină, ceva, orice! O şmecherie care să ne ducă mai repede acolo sus. Nu uita că ajungi mai repede, dar vei şi cădea mai repede. Chiar dacă nu se vede de jos, acolo sus vântul bate tare şi e nevoie să te obişnuieşti cu el de pe traseu. Dacă nu, te zboară.

P.S. Şi încă ceva: ai grijă cum defineşti succesul. Ai grijă să stabileşti destinaţia corectă. Chiar s-ar putea să ajungi acolo.

Mai multe articole de Valentin Făt pe: http://valentinfat.wordpress.com/

Sursă imagine: http://www.cartoonstock.com/directory/s/secret_of_success.asp