Sfătoşii de serviciu

be-tough-with-people-who-talk-too-muchCum putem să îi recunoaştem?

            1. Sunt mulţi.

            2. Sunt prezenţi peste tot. Îi găseşti pe stradă, la piaţă, la coadă, la biserică.

            3. Au impresia că se pricep la toate, aşa că vorbesc despre toate. Starea naţiunii, vreme, agricultură, biserică, religie, fotbal. Discuţia nu este niciodată relaxată. Chiar dacă nu au nicio competenţă în domeniul abordat şi spun numai tâmpenii, sunt gata oricând să scoată ghioaga. Se înroşesc, se enervează, transpiră…Consumul nu le face rău pentru că se vor odihni pe urmă.

            4. Au timp. Timp din belşug. Nu ştiu pe ce să cheltuie timpul prea mult al vieţii, care curge mult prea lent, aşa că îşi caută cu mare dorinţă victimele. Unele reacţionează cu violenţă şi se eliberează din strânsoare. Altele, cele răbdătoare şi cu bun simţ, sunt înfăşurate, precum musca în pânza de păianjen.

            5. Sunt extrem de critici. Au timp să vadă să observe şi primesc zilnic tone de revelaţii. Dacă lumea i-ar asculta şi ar face ce ZIC ei, ar zbârnâi toate. Nicio întreprindere de pe vremea lui Ceauşescu nu se închidea. Of, of! De ce nu este el preşedinte? De ce nu e director? De ce nu e păstor? Cum le-ar mai rândui de bine pe toate. Chiar aşa, de ce oare? Nu e păcat ca atâtea lucruri învăţate de pe la Antena 3 şi de pe căutările fratelui Google (în curând bunic!) să rămână nepracticate?Mare dramă e să nu te aprecieze lumea la justa ta valoare!

            6. Sunt neatacabili. După ce au vărsat găleata cu lături, uneori drept în capul tău, ai vrea să dai şi tu măcar cu o coajă de lubeniţă napoi. Sfătosul însă se instalează în opera altuia şi se înfruptă de acolo, pentru că opera proprie nu există. Deci,ce să zici? Că nu doarme bine? Că nu ţine telecomanda de la TV în poziţia corectă? Că mănâncă prea multe seminţe? Un lucru ar putea fi spus: că miroase a lene şi baltă stătută. Nu vrem însă să fim nepoliticoşi.

            La final, o rugăminte pentru toţi sfătoşii: eu am cu ce să cheltui timpul! Vă rog căutaţi-vă lucruri de valoare în care să investiţi timpul vieţii voastre. După aceea, m-aş bucura să discutăm despre reuşitele şi nereuşitele noastre, într-un moment de răgaz de care vom avea amândoi nevoie, atunci! Spor la căutat!

Mai multe articole de Valentin Făt la: http://valentinfat.wordpress.com/

Sursă imagine: http://www.keepcalm-o-matic.co.uk/p/be-tough-with-people-who-talk-too-much/