Și să știți că este o judecată…

Florin IosubIronic sau nu, vremea în care Iov spunea cuvintele de mai sus (Iov 19:29) am trăit-o și o trăim continuu într-o societate plină de nedreptate și corupție. Ne uităm cu resemnare la isprăvile celor din pozițiile de influență în societatea românească, făcute cu convingerea că brațul lung al legii este totuși prea scurt să îi ajungă, și rareori ne este dat să vedem că și pentru ei vine o vreme a bilanțului… Imunitatea și poziția de influență nu sunt un paravan în spatele cărora o persoană să își permită să calce dreptatea în picioare crezând că va scăpa. Nici din punct de vedere spiritual imunitatea pe care o avem in Hristos nu poate fi folosită pentru a ne permite să trăim oricum și să facem orice, avertizarea Scripturii fiind aspră: judecata stă să înceapă de la Casa lui Dumnezeu.

În contextul în care majoritatea bisericilor au în această perioadă o sărbătoare specială a mulțumirii (Ziua mulțumirii, Sărbătoarea Roadelor, Sărbătoarea recunoștinței etc.), sărbătoare care este centrată pe recunoștința față de Dumnezeu pentru binecuvântările din acest an, am fost profund marcat de un pasaj biblic din Vechiul Testament: Amos 8:1-2Domnul Dumnezeu mi-a trimis următoarea vedenie. Iată, era un coș cu poame coapte. El a zis: Ce vezi, Amos? Eu am răspuns: Un coș cu poame coapte. Și Domnul mi-a zis: A venit sfârșitul poporului Meu Israel; nu-l mai pot ierta!” Cam toate bisericile, la Sărbătoarea multumirii, au în față tot felul de aranjamente cu roade ale pământului, printre care și coșuri cu poame coapte, fapt care m-a dus  cu gandul la încheierea unui ciclu de viață și darea de seamă pentru acel ciclu: a venit sfârșitul, așa cum spunea și Amos. Întâi vezi un mugur pe ram, apoi o floare, un fruct micuț care crește, se coace, este cules și pus într-un coș…și urmează judecata, în sensul cîntăririi și bilanțului. S-a meritat sau nu investiția? Mai investesc sau nu anul viitor? Îmi mai dă sau nu Dumnezeu un nou an de indurare după felul în care am rodit anul acesta?

Dacă tot este o vreme a evaluării, (știm că toamna se numără bobocii), ce-ar fi dacă am aplica acele principii biblice care ne-ar ține departe de judecata aspră și dreaptă lui Dumnezeu? Fiecare să se cerceteze pe sine insuși; nu judeca, pentru ca să nu fii judecat; înaintea lui Dumnezeu totul este gol și descoperit; toți vom sta înaintea scaunului de judecată al lui Dumnezeu; tot ce se face în întuneric, va fi scos la lumină…sunt doar câteva din adevărurile biblice care trăite în practică, nu doar știute, ar putea să ne schimbe pe noi și comunitățile în care ne-a așezat Dumnezeu. În ultimă instanță, eu știu că voi da socoteală de ceea ce am fost eu, de ceea ce am făcut eu, de felul îm care i-am influențat eu pe alții, de felul în care am fost eu credincios în responsabilitățile încredințate… Ce fac alții ne afectează într-o măsură mai mică sau mai mare, și – în măsura influenței pe care o avem în viața lor sau a pârghiilor morale sau legale îi putem ajuta sau corecta – dar, și dacă nu se schimbă și persistă în răutatea inimii lor nu trebuie să ne pierdem nădejdea… să știți că este o judecată!

Pastor Florin Iosub