Soprana Mirela Zafiri a plecat in vesnicie

ÎNCEPUTURILE. Mirela Zafiri s-a născut la Lugoj într-o familie de credincioşi baptişti, Matei şi Maria Lăzărescu. Alături de fratele ei Dionisie (Ness), Mirela a crescut în Biserica Baptistă din localitate şi a beneficiat de o educaţie creştină atât în familie cât şi în biserică.

Încă de mică, Mirela a dovedit un talent înnăscut pentru muzică. A studiat pianul, viola şi chitara încă din primii ani de şcoală, mai întâi la Şcoala de Muzică din Lugoj, apoi la Şcoala Populară de Arte din Lugoj, iar la Biserică a cântat în orchestra bisericii. Pe lângă cântul intrumental, Mirela a îndrăgit cântul vocal, contribuind cu glasul său la muzica sacră a bisericii.

Pentru Mirela, una dintre marile bucurii din perioada copilăriei şi adolescenţei era cântul împreună cu familia şi prietenii ei de la Biserică, în special în seara de Ajun a Crăciunului când tinerii colindau oraşul ducând vestea naşterii Mântuitorului Isus Hristos.

CARIERA ARTISTICĂ. Când a venit vremea să-şi aleagă un drum în viaţă, Mirela a ales să urmeze o carieră în arta muzicii. După ce a absolvit Facultatea de Ştiinţe Economice din Timişoara şi a cântat la Filarmonica „Banatul” din Timişoara în directoratul maestrului Remus Georgescu şi sub bagheta dirijorală a maestrului Diodor Nicoară, Mirela Zafiri a urmat studiile muzicale universitare la Universitatea de Muzică Bucureşti, la clasa prof. univ. Georgeta Stoleriu (absolvind în promoţia anului 1997), după care a absolvit şi Masterul Universităţii de Muzică Bucureşti, specializarea Artă vocală, la aceeaşi clasă (1999).

În decursul anilor, Mirela Zafiri s-a perfecţionat participând la masterclass-uri cu Georgeta Stoleriu, Arta Florescu, Mariana Nicolesco, Toma Popescu şi Ionel Pantea.

Începând cu anul 2000, Mirela Zafiri a fost solistă la Opera din Braşov, pe a cărei scenă a cântat până în urmă cu 5 luni. Deasemenea, a predat ca prof. univ. asociat la catedra de canto a Universităţii Transilvania.

În palmaresul ei se află următoarele premii şi distincţii:

  • Laureată a festivalurilor “Mihail Jora” 1998 şi “Ionel Perlea” 1999,
  • Premiul Actualităţii Muzicale pe anul 2000, pentru notabilele interpretări ale lied-ului românesc,
  • Premiul 1 la Concursul European de Muzică “Euterpe”, Taranto / Italia (2002),
  • Premiul de excelenţă pentru promovarea liedului românesc (2003),
  • Premiul 1 la Concursul “Citta’ di Castelfidardo”, Ancona (2003),
  • Trofeul de Aur la “Festivalul Artelor” Pyongyang, Coreea (2003),
  • Trofeul Crizantema de Aur (2004), etc.

În anul 2001, Mirela Zafiri a obţinut titlul de doctor în ştiinţe muzicale la Universitatea de Muzică Bucureşti, sub îndrumarea prof. univ. dr. Grigore Constantinescu. Teza de doctorat a avut titlul: „Valenţe interpretative ale miniaturii vocal-instrumentale româneşti.”

Prin disponibilităţile sale largi şi vocaţia scenică evidentă, Mirela Zafiri a acoperit cu profesionalitate şi dăruire o paletă largă de roluri şi genuri, de la operă la operetă, de la recitaluri de lied la vocal-simfonic şi chiar Jazz Simfonic, peste 120 Concerte de Arii cu orchestră în Italia, România şi Spania.

A fost invitată la numeroase festivaluri naţionale şi internaţionale: Timişoara, Bucureşti, Craiova, Sibiu, Bremen, Krems, Noto, Padula, Ischia, Capri, Numana, Pavia, Amalfi, Tivoli, Formia, Barcelona, Mataro, Vigo, Reus, Pamplona, Girona, Segovia, Alicante, Castellon, Galicija, Corint, Loutraki, etc. cât şi pe scenele operelor şi filarmonicilor din toată ţara.

A realizat peste 230 de minute de înregistrări radio, peste 45 de recitaluri de lied, turnee în Italia, Franţa, Germania, Elveţia, Spania, Austria. Este autoarea cărţii „Fenomenul Mozart” (2006) şi a peste 100 de cronici, eseuri, recenzii, articole, studii, referate în reviste de specialitate sau pe internet. A înregistrat 8 discuri, al 7-lea purtând numele „Mirela Zafiri – Colinde pentru mama”.

În anul 2008 a fost invitată să cânte pe scena „Festivalului Speranţei” unde, în faţa a aproximativ 20,000 de spectatori, a interpretat cu sensibilitate cântarea „O, Tată bun şi sfânt”.

Veselă, generoasă, plină de graţie pe scenă şi în afara ei, Mirela Zafiri s-a făcut, cu naturaleţe, admirată şi iubită de oameni. A fost o femeie puternică, inteligentă, extrem de exigentă cu sine însăşi, dar calmă şi caldă cu cei din jur, dovedind o bună capacitate de comunicare, obţinută ca urmare a experienţei de director artistic şi în general a lucrului cu artiştii.

BOALA. Semnele bolii au început să fie simţite la sfârşitul lunii noiembrie 2011, dar Mirela Zafiri a ţinut să continue să cânte, ultimul spectacol pe scena operei braşovene susţinându-l pe 31 martie 2012, soprana fiind foarte discretă în privinţa suferinţei ei.

Chiar şi în ultimele luni ale vieţii ei,  a îndurat cu tărie greutatea bolii care o măcina nemilos. Curajul, credinţa şi optimismul pe care le-a arătat în ultima jumătate de an au avut, pentru cei apropiaţi ei, sensul unei adevărate lecţii de demnitate umană.

PREGĂTIREA PENTRU VEŞNICIE. În urmă cu aproape un an, în data de 21 septembrie 2011, completând un chestionar, Mirela scria că, pentru ea, Isus din Nazaret este cel mai important personaj. Opt luni mai târziu, în luna mai 2012, înţelegând fragilitatea vieţii şi nevoia împăcării cu Dumnezeu, Mirela Zafiri a telefonat mamei şi, cu o adâncă zdrobire a inimii, i-a mărturisit dorinţa ei de a se întoarce la Dumnezeul pe care l-a cunoscut în copilărie dar de care s-a îndepărtat. Recunoscându-şi nevoia de mântuire, ea i-a mărturisit mamei dragi pocăinţa ei sinceră şi dorinţa de întoarcere cu adevărat la Dumnezeu. Apoi, în timpul ultimelor săptămâni de viaţă, când fiică şi mamă au fost împreună în Bucureşti, Mirela şi-a chemat mama lângă ea şi şi-a exprimat siguranţa că în curând ea va fi dezlegată de neputinţa bolii, ceea ce, în final s-a şi întâmplat.

MOARTEA. A trecut în eternitate în data de 27 august, în Bucureşti. Aşa cum i-a fost dorinţa, trupul ei neînsufleţit va fi înmormântat în Cimitirul Baptist din Lugojul ei natal, slujba de înmormântare fiind oficiată de Biserica Creştină Baptistă din Lugoj.

Moartea Mirelei Zafiri este o pierdere grea pentru soţul ei Iorgos, pentru Dimitra, fiica ei, pentru mama şi fratele ei, pentru întreaga familie, pentru comunitatea baptistă din Lugoj, cât şi pentru scena muzicală românească.

Cu prilejul inmormantarii Evanghelia a fost vestita, in fata unei audiente de peste 400 de persoane, de catre fratii pastori David Nicola, Ionel Tutac si Teofil Ciortuz. Au cantat spre slava lui Dumnezeu Aura Twarowska, Diana Chirila, Nelu Mot si grupul Grace Singers.

La revedere, Mirela!