Sprijin total în Senatul României pentru familia Bodnariu

IMG_3220

Senatorii Titus Corlățean și Ben-Oni Ardelean au inițiat și depus, miercuri 22 decembrie 2015, la Senatul României o interpelare adresată Primului-ministru Dacian Cioloș, ministrului afacerilor externe, Lazăr Comănescu și ministrului muncii, familiei, protecției sociale și persoanelor vârstnice, Claudia-Ana Costea, în legătură cu situația familiei Marius și Ruth Bodnariu din Norvegia.

Domnule Prim-ministru,

Doamnă/Domnule ministru, 

Opinia publică românească a fost informată în legătură cu situația dramatică în care se află în prezent familia Bodnariu Marius (cetățean român) și Ruth (cetățean norvegian), cu domiciliul actual în Norvegia, în condițiile separării lor la 16 și 17 noiembrie 2015 de cei 5 copii minori (2 fete și 3 băieți), între care și un sugar în vârstă de trei luni, de către instituția norvegiană de protecție a copilului – Barnevernet și agenți ai poliției norvegiene. În cursul zilei de  16 noiembrie a.c. parinții au fost de altfel reținuți și interogați de poliție timp de mai multe ore, fiind ulterior eliberați, în condițiile în care s-a considerat că nu sunt persoane violente sau periculoase.

Acțiunea Barnevernet a fost generată de o semnalare a preocupării (“concern”) exprimată de directoarea școlii unora dintre copiii familiei Bodnariu, care ar fi calificat familia respectivă ca adoptând un stil de viață creștin radical, care are drept consecință indoctrinarea copiilor. S-a semnalat, cu titlu de exemplu, faptul că una dintre fetițe ar fi cântat la școală un cântec creștin. În fapt, instituția norvegiană menționată ar fi concluzionat și aspura unei conduite abuzive a parinților asupra copiilor.

Din toate datele disponibile, dar și din miile de precedente înregistrate în ultimii ani în special în cazul familiilor de straini stabilite în Norvegia, este vorba de o interpretare abuzivă a principiului ”interesul superior al copilului” și respectiv de acțiuni disproporționate și condamnabile ale instituției norvegiene Barnevernet. Sunt cunoscute de altfel reacțiile anterioare la nivel înalt ale unor responsabili politici din state de cetățenie ale familiilor dezmembrate în mod abuziv, așa cum este cazul reacției publice exprimate de președintele Republicii Cehe.

Avand în vedere că atât tatăl, Marius Bodnariu, cât și cei 5 copii minori sunt deținători ai cetățeniei române, cât și faptul că dreptul la respectarea vieții private și de familie (art. 8), libertatea de conștiință și de religie (art. 9) și interzicerea discriminării (art. 14) sunt garantate de Convenția Europeană a Drepturilor Omului, instrument care a fost ratificat de Norvegia, vă solicităm să aveți amabilitatea de a ne indica cât mai rapid posibil ce măsuri și acțiuni urgente intenționați să adoptați pe relația cu statul norvegian, pentru a facilita reunificarea familiei Bodnariu cât mai rapid posibil.

Totodată, dacă situația o va impune, vă rugăm să ne precizați dacă Guvernul României intenționează să-și asume obligațiile care decurg din Constituția României față de propriii cetățeni, inclusiv prin intermediul unei posibile plângeri interstatale impotriva Norvegiei la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, fundamentată pe art.33 al Convenției Europene a Drepturilor Omului.

Titus Corlățean, Ben-Oni Ardelean
Senatul României (interpelare susținută prin semnatura a 102 parlamentari români)
IMG_3230
 IMG_3231
Sura: stiripesurse.ro