Stați aproape!

În epoca distanțării fizice, nu sociale cum greșit încă se exprimă unii, ni se spune în fiecare zi că trebuie să stăm la distanță unii de alții. Chiar dacă auzim mereu: stați departe, încurajarea mea este: stați aproape!

1. Stați aproape de Dumnezeu (Deuteronom 18:3).

A fi aproape de Dumnezeu se începe din tinerețe. Anii din Seminar sunt cei mai favorabili pentru a învăța să “stai cu Isus”, gustând cu uimire harul de a fi ucenicul Său, a învăța să îl asculti, să contempli fața Sa. Aici experiența tăcerii și a rugăciunii este fundamentală. Rămânând în prezența sa, ucenicul poate să îl cunoască pe Învățător, așa cum este cunoscut de El.

2. Stați aproape de Scriptură (Iosua 1:8; 2 Timotei 3:16).

A fi aproape de Scriptură, mereu aproape de Scriptură, este esențial pentru un păstor. Fără Scriptură Biserica nu merge înainte. Una din cauzele majore pentru situația nefericită a multor biserici locale este îndepărtarea de Scriptură. Fără Scriptură păstorul poate să fie un lider, dar nu va fi păstor. Și nici predicator nu va fi.

3. Stați aproape unii de alții (Ioan 13:34-35).

A fi aproape de alți păstori este nu doar o necesitate, ci dorința Domnului Isus. Prima dată când Isus a vorbit despre dragoste ca esența identității creștine, El s-a adresat unor viitori păstori, apostoli. Este un lucru care produce multă suferință, când păstorii sunt fragmentați, când sunt unul împotriva altuia, sau când toți sunt respectuoși, dar după aceea bârfesc unul despre altul.

4. Stați aproape de poporul lui Dumnezeu (1 Petru 5:2-3).

Păstoriți turma lui Dumnezeu cu dragoste și prin exemplul personal. Este esențială întâlnirea cu Isus în trupul bisericii locale. Și aceasta este parte integrantă a formării spirituale a păstorului. Să nu uitați niciodată că ați venit la Seminar din biserici locale și vă întoarceți să slujiți în biserici locale.

Dacă lipsește una dintre acestea, păstorul nu funcționează și va aluneca, lent, în pervertirea slujirii pastorale sau în atitudini de rigiditate. Stați aproape! Aproape de Dumnezeu, aproape de Scriptură, aproape de alți păstori și aproape de poporul lui Dumnezeu.

Samy Tuțac
(Mesaj adresat absolvenților Institutului Teologic Baptist Bucuresti, promoția 2020)