Statistici- Alianța Mondială Baptistă

Miercuri, 7 august, am avut ocazia să vizitez din nou sediul Alianței Mondiale Baptiste din Washington.

Elijah Brown, secretarul general  şi  preşedintele Paul Msiza erau plecați în America Latină pentru a pregăti Congresul de anul viitor, din  22-26 iulie, de la  Rio de Janeiro, Brazilia.

Cu multă amabilitate am primit din partea echipei de slujire a Alianței Mondiale Baptiste câteva statistici interesante despre mişcarea baptistă.
În cadrul Alianței există 239 de uniuni şi convenții, din 125 de țări. Numărul bisericilor se ridică la 169.000, iar numărul membrilor la 47 de milioane.

În anul 2018 , la nivel mondial, baptiştii au înregistrat  o creştere 31%. Cea mai mare creştere a fost în Africa,  de 161%, principala țară unde credincioşii baptişti au crescut fiind Camerun, cu 85%.

Pe locul 2 se află America Latină, cu o creştere de 33%. Convențiile care au crescut cel mai mult pe acest continent fiind cele din Argentina şi Peru.

Singurele continente unde baptiştii sunt în declin sunt  Europa, cu 7% şi  America de Nord, cu 6%. În Europa țara cu cea mai mare creştere este acum Belgia, cu 17%.

Țările cu cele mai aspre persecuții împotriva baptiştilor sunt: Nigeria, Congo, India, Tanzania şi Uganda.

Deasemenea există țări în care guvernele au impus restricții privind libertatea religioasă pentru mişcarea baptistă. Cele mai dure restricții au fost impuse de către: Indonezia, Malaysia,  Rusia, Egipt, Siria, Uzbekistan,  Singapore, Turcia, Myanmar şi Israel.

Cu acest prilej am primit invitația de a aduce un grup de păstori şi o formație muzicală la Congresul de anul viitor.Sunt aşteptați cel puțin 5.000 de baptişti la acest eveniment.

Să ne rugăm pentru frații noştri şi pentru Congresul din 2020! 

Pastor Ionel Tuțac