Subiectul care nu face trafic și nici rating…….

Remus Runcan

Este o bătălie fantastică pentru a avea trafic (pe un site) sau a avea rating (în cazul unei televiziuni), cel puțin la fel de acerbă ca și în timpul în care ziarele își arătau forța prin tirajul tipărit.

Cei din mass-media știu foarte bine care sunt temele care aduc un mare număr de cititori sau telespectatori și își planifică anumite subiecte care să vină în întâmpinarea unor dorințe ale celor care sunt, cel puțin, potențiali “consumatori de media”. Acest tip de consumator a apărut în ultimii ani și furnizorii de media reușesc să-l manipuleze, folosind un mod de ambalare foarte seducător.

Măsurarea traficului, respectiv a ratingului, se face după metode matematice și statistice extrem de exacte, astfel că toate rigorile științifice sunt respectate pentru a vedea câți oameni sunt interesați de o anumită emisiune, de un anumit subiect, etc.

Aceste statistici se fac în principal pentru a putea vinde publicitate, care este mult mai scumpă la un post de televiziune cu rating mare sau pe un site cu mulți cititori (sau, în ultimul timp, privitori, pentru că se constată că mulți nu citesc informația, ci se uită pe site-uri, la filme, poze etc.). Deja încep să am emoții, în timp ce scriu, pentru că ai citit aproape patru paragrafe și e posibil să închizi pagina înainte de a afla care este subiectul care nu face nici trafic și nici rating.

Eu am făcut o simplă observație, privind chiar site-ul: www.baptist-tm.ro. Subiectele abordate sunt foarte diverse: știri, predici, editoriale, poezii, etc. Ele sunt citite în medie de aproximativ 100 de persoane. La capitolul celor mai puțin vizitate sunt cele care conțin în titlu cuvântul: rugăciune. Asta cred că trădează o atotsuficiență a omului care consideră că se poate descurca și singur, fără a mai avea nevoie să-și plece genunchiul înaintea Creatorului său.

Deși subiectul nu face rating și nici trafic, aș vrea să vă provoc la o viață de rugăciune, viață în care comunicarea cu Dumnezeu să nu fie un lucru prea greu, rugăciunea în grup să nu fie o practică plictisitoare, iar ora de rugăciune (sau închinare) să nu mai fie percepută ca fiind alcătuită din 120 de minute. Isus Cristos, Fiul lui Dumnezeu a avut nevoie de rugăciune, deși era Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat. Realitatea este că nu ne rugăm, deoarece avem o natură păcătoasă, dar trebuie să ne rugăm tocmai pentru că avem o astfel de natură și de ea nu o să scăpăm toată viața.

Iubiți consumatori de media, noi citim știrile (cele mai multe negative, că acestea cresc traficul, respectiv ratingul) dar, devenim tot mai insensibili la nevoile semenilor, astfel că un cutremur nu ne mai sensibiliează să ne rugăm și să acţionăm la ajutorarea victimelor, un accident nu ne face să ne rugăm pentru familia grav încercată sau îndoliată. Aș vrea să reînvățăm să practicăm învățătura din  Efeseni 6:18-19  “Faceţi în toată vremea, prin Duhul, tot felul de rugăciuni şi cereri. Vegheaţi la aceasta, cu toată stăruinţa, şi rugăciune pentru toţi sfinţii, şi pentru mine, ca, ori de câte ori îmi deschid gura, să mi se dea cuvânt, ca să fac cunoscut cu îndrăzneală taina Evangheliei…”

Lipsa de rugăciune face evanghelia neproductivă, pastorii pregătiți teologic, fără eficiență și membrii bisericii niște simplii spectatori la serviciile bisericilor.

Aprinde, Doamne, duhul rugăciunii în fiecare copil al Tău și, Te rog, să începi cu mine, și atunci, chiar dacă articolul nu va face nici trafic și nici rating, să ne facă pe toți total dependenți de Tine!

Remus RUNCAN