SUNT DOAMNELE DE FIER SINGURII BĂRBAȚI DIN ROMÂNIA?

samy-tutac2Într-o zi David Ben Gurion, fost premier al Israelului, a ieșit supărat de la o ședință a cabinetului său și a declarat nervos în fața presei:”Am un singur bărbat în Guvern, Golda Meir.” În realitate, Golda Meir, o adevărată Debora a generației sale, era singura femeie din guvern. Supărarea lui Ben Gurion era justificată de faptul că „purtătorii ilegal de pantaloni” din cabinetul său se tot ascundeau în spatele unor expresii pompoase, dar nu erau capabili să-și asume responsabilități în vremuri de criză.

Foarte interesant că la un momenta dat, „pe vremea Judecătorilor”, o vreme de mare criză în Israel, „când liderii erau fără putere”, se ridică Debora „ca o mamă în Israel” și pune lucrurile în ordine. Ceva similar se întâmplă astăzi în România. În timp ce „marii bărbați” ai vremii se întrec în injurii și acrobații lingvistice de tot felul, câteva doamne de fier fac rânduială în țară. În ciuda misoginismului desuet aceste doamne de fier, adevărate Debore ale momentului, nu pot fi clintite din misiunea lor nobilă. Mă gândesc cu respect la cele mai temute două femei din România, doamna Laura Codruța Kovesi, șefa DNA și la doamna Livia Stanciu, președinta ÎCCJ. Consecvența și perseverența lor în aplicarea legii i-a inspirat și pe alții să prindă curaj în fața valului de corupți care se credeau „mici dumnezei de scară de bloc.”

De asemenea, am remarcat spiritul Deborei la două doamne, credincioase evanghelice, Florica Cherecheș, deputat de Bihor și Georgeta Gavrilă, fost prefect al Capitalei. Urmăresc cu multă atenție slujirea acestor distinse doamne în mijlocul junglei politicice dominată de bărbați misogini, curajoși doar în visele lor. Le-am ascultat cu atenție discursurile clare, articulate și fără teama ridiculizării că ar avea două „neajunsuri”, sunt femei și în plus mai sunt și creștine evanghelice. Aceste două doamne gingașe și elegante, hotărâte să-și practice mandatul de „sare și lumină”, au nevoie de rugăciunile noastre și de încurajările noastre. Dumnezeu le-a ridicat, ca pe Debora în trecut, să fie adevărați lideri în națiunea noastră, într-o vreme grea, o vreme când unii bărbați se ascund în spatele unor vorbe frumoase. Cu siguranță uneori le este greu, dar..

„…Cine știe dacă nu pentru o vreme ca aceasta ai ajuns să ai statut împărătesc?” (‭‭Estera‬ ‭4:14‬ ‭NTR‬‬)

Pastor Samy Tuțac