Teama de Domnul-leacul pentru orice altă teamă

valentin fatScripturile ne vorbesc, în repetate rânduri, de oameni care trec prin furtună. Lui Iov, de pildă, Dumnezeu i-a vorbit din mijlocul furtunii. Profetul Ilie și apostolul Pavel sunt alte două exemple clasice. În cele ce urmează, aș dori să vă aduc înaînte episodul furtunii prin care trece profetul Iona (Iona 1), dar și al furtunii prin care trec ucenicii, așa cum ni-l relatează Marcu evanghelistul, (Marcu 4:35-41).

În ambele situații, cei care se confruntă cu furtuna sunt înspăimântați. Nu este nimic de mirat aici. Furtunile sunt acele episoade din viețile noastre în care ni se reamintește, cât se poate de clar, că nu suntem stăpâni pe situație. Furtuna este momentul în care lucrurile o iau razna, împinse parcă de alte forțe, tainice, nevăzute și dincolo de controlul nostru. În comparație cu puterea furtunii, puterea noastră pare o glumă bună. Eforturile umane îndârjite nu fac decât să sublinieze neputința noastră. Cartea Faptelor ne arată cum, pe vreme bună, tovarășii de călătorie al lui Pavel pornesc la drum ca unii care „se credeau stăpâni pe țintă.” Foarte curând urma și-au dat seama că lucrurile nu stau tocmai așa.

Astfel, corăbierii din Iona 1 „s-au temut” și la fel s-a întâmplat și cu ucenicii care se temeau să nu piară. (Interesant cum în zilele bune alergăm după o mulțime de lucruri și cum furtuna limitează căutările și preocupările noastre la una singură: viața! Și ne face să înțelegem că nici chiar aceasta nu este în puterea noastră…) Nu doar că în ambele situații, „participanții” la furtună se tem, dar disperarea lor îi face să strige. Să se roage, întrucât rugăciunea ar trebui să fie un strigăt…

În Iona 1, Dumnezeul lui Iona se dovedește mai puternic decât furtuna, iar marea se liniștește. Extrem de interesant este că pe „oamenii aceia i-a apucat o mare frică.” De data aceasta însă nu mai era teama de valurile furtunii, ci de Cel care este mai puternic decât ele și are puterea și autoritatea de a le potoli, „o mare frică de Domnul.” Același principiu îl vedem și în Marcu 4. Hristos se scoală și cu calm, dar cu autoritate divină, „ceartă” vântul și „vorbește mării,” iar acestea ascultă! Apoi, vorbește și ucenicilor certându-i pentru că „sunt așa de fricoși.” Precum în furtuna din Iona, este crucial să observăm că și aceștia se tem: „I-a apucat o mare frică.” Din nou, nu mai era teama de furtună, ci de Acela a cărui putere și autoritate este infinit mai mare decât a furtunii. Cred că principiul este clar de pe acum: atunci când ne temem de Dumnezeul infinit și atotputernic nu vom mai teme de nimic altceva. Atunci când aruncăm teama de Domnul în urma noastră în schimb, viața noastră va fi invadată de o infinitate de temeri cu privire la lucrurile și circumstanțele mai puternice decât noi.

P.S. În episodul din Marcu oamenii se tem parcă și mai tare pentru că Cel Ce liniștește marea înfuriată este un om de lângă ei. Ca evrei, își cunoșteau destul de bine Scripturile, (episodul cu Iona, Psalmii) pentru a realiza că numai Dumnezeu are puterea și autoritatea de a liniști marea înfuriată. Așa că se întreabă uluiți: „Cine este acesta de-l ascultă chiar și vântul și marea?” Concluzia era clară, dar parcă prea mare….

Vali Făt