Teama de întuneric/ Scotofobia


Geneza 15:1-13, Psalmul 91:5-7, 1 Ioan 1:5

Avram a fost îngrozit atunci când la asfințitul soarelui l-a apucat groaza și un mare întuneric (v.12). Exista un ritual care consfințea un legământ între un vasal și un suzeran și capitolul 15 din Geneza ne prezintă legământul lui Dumnezeu cu Avram. Întâlnirile directe cu Dumnezeu îi îngrozesc pe oameni și asta datorită sfințeniei lui Dumnezeu care confruntă direct orice urmă a păcatului din om.

Deși Avram primise încurajarea Domnului în v. 1 “nu te teme, Eu sunt scutul tău și răsplata ta cea foarte mare”, el se îngrozește la întâlnirea directă cu Dumnezeu, al cărui Cuvânt îl auzise într-o vedenie (v.1). Nu te teme de întuneric, Domnul este scutul tău.

Întunericul ne sperie, deși el nu există ca și realitate, el poate fi definit ca și absența luminii.

Cuvântul Domnului ne spune foarte clar: “Nu trebuie să te temi nici de groaza din timpul nopții, nici de săgeata care zboară ziua” (Psalmul 91:5).

În timp ce era întuneric, Dumnezeu a decretat în Geneza 1:3 “să fie lumină! Și a fost lumină”. Noi am fost creați să trăim în lumină și atunci când o facem n-avem de ce să ne temem de întuneric. Paradoxul este faptul că “odată venită Lumina în lume, oamenii au iubit mai mult întunericul decât lumina” Ioan 3:19. Explicația Domnului Isus este faptul că faptele oamenilor erau rele. Trăiește în lumină și nu ai de ce să-ți fie frică de întuneric!

Rugăciune: Dumnezeul meu atotputernic, mărturisesc acum bazat pe 1 Ioan 1:5 că Tu ești lumină și că în Tine nu este întuneric, de aceea, te rog să mă ajuți să trăiesc în fiecare zi sub călăuzirea Ta pentru a fi în lumină, astfel încât întunericul să nu aibă niciun drept asupra mea. Te rog să mă izbăvești de orice teamă de întuneric și să mă ajuți să răspândesc lumina în jurul meu. Te binecuvântez pe Tine, “Tatăl luminilor, în care nu este nici schimbare, nici umbră de mutare”. Iacov 1:17