Teze fundamentale ale familiei!

Florin IosubVăzând ce se întâmplă la nivel mondial cu valorile și principiile fundamentale ale familiei ar fi fost mai potrivit să încep cu ”opriți bătaia de joc la adresa familiei!” sau ”luati-vă mâinile mânjite de pe familie!”. Totuși, nu vreau ca mesajul să fie unul împotriva celor care au transformat imaginea familiei într-un circ social, cultural, mediatic, ci un mesaj care să îi adune împreună pe cei care încă mai cred în fundamentele de bază ale familiei concentrând totul în câteva teze comune – un manifest pe care sa îl promovăm cu curaj indiferent de circumstanțe.

  1. Familia este unirea monogamă dintre un bărbat și o femeie! Pornind de la adevărul scriptural că familia este produsul creației lui Dumnezeu, o familie rămâne în cadrul ei moral atât timp cât respectă specificațiile producătorului. Nimeni și nimic nu poate schimba, fără acordul producătorului, nici specificațiile și nici utilizarea unui produs. Tocmai de aceea familia nu poate fi unirea dintre persoane de același sex, nici unirea dintre o ființă umana și un animal, un obiect sau orice altceva. Dumnezeu i-a creat bărbat și femeie, i-a pus împreună, iar cei doi devin una.
  2. Familia este o unire pe viață! Expresia ”ceea ce Dumnezeu a unit, omul să nu despartă” nu este doar o formulă de căsătorie, ci o responsabilitată asumată. Trăim vremuri în care lăsăm problemele să intervină mult prea ușor în relațiile de familie și apoi, în loc să le rezolvăm, alegem calea mai ușoară a divorțului și recăsătoriei. E remarcabil răspunsul pe care doi bătrâni l-au dat cand au fost întrebați cu privire la longevitatea căsniciei lor: ”noi ne-am născut într-o vreme în care, dacă un lucru se strica, îl reparai…nu îl aruncai și cumpărai repede altul nou! Refuzați ”calul troian” al divorțului, luptați pentru a-l păstra pe celălalt cu orice preț pentru că prețul e, oricum, mai mic decât cel plătit după despărțire.
  3. Familia este singurul cadru moral pentru viața intimă! Relațiile sexuale, sau cu conotații sexuale, nu au ce căuta în viața cuiva înainte de căsătorie, iar pentru cei căsătoriți sunt permise doar cu partenerul de viață. Presiunile mediatice și influențele socio-culturale se oferă să ne încălzească tot mai mult conștiința vinovată atunci când lucrurile nu se întâmplă în cadrul moral al familiei. Consecințele vorbesc de la sine și nu e nevoie de prea multă detaliere – divorțuri, avorturi, copii crescuți în familii mono-parentale, boli cu transmitere sexuală, etc.
  4. Familia este cadrul natural pentru creșterea și educarea copiilor! Responsabilitatea creșterii copiilor a fost dată de Dumnezeu familiei – tendințele actuale denaturează modelul inițial, iar consecințele sunt dramatice. Bona, televizorul, scoala, biserica, statul (nu că acestea nu ar fi bune, dacă sunt încadrate corect în tiparul educației care pornește din familie) au luat locul familiei, loc pe care l-am cedat voluntar sau involuntar. În plus, familia formată dintre un bărbat și o femeie oferă modelul de viață necesar indiferent ce fel de copil se naște în acea familie: băiat sau fată, ceea ce nu poate oferi un cuplu format din persoane de același sex.
  5. Familia este mai mult decât o unire fizică și socială, este o unire spirituală! Tocmai de aceea superficialitatea celor care se limitează la aspectele exterioare și sociale îi costă enorm – dar uneori e târziu când realizează asta. Noi promovăm că dincolo de valorile materiale, morale, sau de altă natură, familia implică un fundament spiritual – dacă Dumnezeu i-a călăuzit pe cei doi să fie împreună, tot El va face ca cei doi să rămână împreună, atâta vreme cât El rămâne în controlul acelei relații iar cei doi se raportează la El în toate deciziile și acțiunile lor.
  6. Familia este factorul cheie al dezvoltării societății! Nici o altă instituție nu a influențat, și nici nu va putea influența vreodată societatea, așa cum a făcut-o familia – nu orice familie, ci familia așa cum am prezentat-o deja în primele 5 teze. În funcție de cum sunt păstrate valorile și principiile familiei, societatea poate progresa sau se poate dezintegra. Acolo, în cadrul unei familii sănătoase, cresc viitorii formatori de opinie, profesori, politicieni, președinți de stat…mentalitatea de acolo se vede, mai devreme sau mai târziu, în întreaga societate. Teza aceasta dovedește importanța luptei pentru familie pentru că de modelul de familie promovat și acceptat va depinde tipul de societate în care ne vom duce existența.
  7. Familia este imaginea sacră a relației dintre Hristos și biserică! Traducerea în practică a acestei imagini nu este altceva decât aducerea Împărăției lui Dumnezeu pe pământ. Pentru asta, însă, e nevoie de oameni născuți din nou, credincioși seriosi care nu se gandesc doar la prezent si, eventual, la viitorul lor pământesc, ci și la cer și la viitorul lor în Împărăția lui Dumnezeu. Este un har și o responsabilitate enormă că Dumnezeu a ales tocmai familia ca relație prin care să se reprezinte pe sine în raport cu Biserica, trupul lui Hristos. Cu noi, și prin noi, Împărăția lui Dumnezeu este mai aproape de toți cei care nu-L cunosc – de felul în care ne asumăm această reprezentare oamenii din jur pot să ajungă la cunoașterea Lui și în părtășie cu El, sau pot să rămână pierduți pentru totdeauna.

Ce avem noi de făcut acum? Dacă celor care încalcă fără scrupule toate aceste teze nu le este rușine și iși promovează după o agendă bine stabilită propriul model de familie, de ce nouă, celor care știm cum trebuie să fie familia și chiar practicăm aceste teze fundamentale, ne este rușine să ieșim public și să susținem valorile și principiile în care credem? Poate că a venit vremea să nu mai fim nici lași, nici ignoranți, și nici indiferenți…și chiar dacă unii din noi ar putea fi ”legați” pentru aceasta, Cuvântul lui Dumnezeu nu va putea fi legat niciodată.

Pastor Florin Iosub