Tineret şi vulnerabilitate, de Cătălin Dupu

catalin dupuImaginea tinerilor din bisericile noastre este una de sărbătoare – îi vezi în faţă, cine e acolo, cântând în cor, la orchestră, recitând poezii, sau implicându-se în diferite activităţi ale adunării. Ei sunt speciali, sunt altfel, cineva afirma, şi subscriu, că sunt cei mai frumoşi tineri. Însă şi ei sunt vulnerabili. Cu toţii, indiferent de vârstă avem zonele noastre vulnerabile, dar, mai ales tinerii creştini sunt expuşi la tot felul de medii ostile dezvoltării după standardele biblice.

Mediul liniştit de acasă, acolo unde este Pacea Domnului şi înţelegerea între semeni, este propice unui tânăr să se maturizeze spiritual dar, de asemenea, îi oferă şi foarte multă protecţie. Tânărul creştin provine dintr-un mediu duhovnicesc, unde standardele lumii nu îşi găsesc loc, de aceea intrarea în lume, de nu este realizată cu grijă, poate fi distrugătoare. Când ne referim la „intrarea în lume”, vorbim de stabilirea pentru studii într-un alt oraş, plecarea pentru facultate chiar în altă ţară, anturajul de la liceu, de la locul de muncă, ori grupul de prieteni.

Atmosfera de închinare a bisericii ajută şi ea, după cum ar fi şi normal, la conturarea reuşită al aceluiaş cadru fericit, ferit şi binefăcător.

„Un lucru cer de la Domnul, şi-l doresc fierbinte: aş vrea să locuiesc toată viaţa mea în Casa Domnului, ca să privesc frumuseţea Domnului, şi să mă minunez de Templul Lui.” Psalmul 27:4

Mediul comunităţii creştine oferă şi el prin definiţie şi aplicare protecţie, binecuvântare, „adăpost”, prezentarea şi oferirea de suport biblic pentru momentele dificile ale vieţii – toate ajutându-l pe tânăr să devină ceea ce doreşte Domnul Dumnezeu.

La matinalul de la Prima TV, moderatorul Tibanu spunea mai demult că apreciază cartea „Întâmplări din anul 2000” pentru că nu prezintă poveşti nemuritoare copiilor şi adolescenţilor, ci sunt întâmplări de viaţă, situaţii cu care cei în temă se confruntă şi mai ales trebuie să le găsească rezolvarea. La fel se întâmplă şi cu tinerii noştri. Ei trebuie să ştie bine că lumea nu are nimic în comun cu valorile lui Dumnezeu.

Sunt câteva zone sensibile ale tineretului creştin în societate –  de exemplu, relaţiile cu ceilalţi tineri, de această dată necreştini. Concepţiile lumii despre viaţă, educaţie, cultură, artă, familie sunt de cele mai multe ori total diferite faţă de mentalitatea creştinilor. Când tânărul pleacă dintr-o familie cu baze solide şi binecuvântate şi dă de o lume unde minciuna şi furtul sunt pe ordinea de zi, creştinul trebuie să înţeleagă faptul că sunt două variante: ori faci ca lumea, ori mergi pe drumul fericit al Domnului Isus.

Majoritatea populaţiei când spune „priză” se gândeşte la ceva ce ţine de electicitate însă în lumea „modernă”, „o priză” mai înseamnă şi a lua o supradoză de drog. Tentaţia este mare: cum o fi? E bine de reamintit: drogurile curăţă viaţa definitiv. Nu ajută, nu dezvoltă, ci sunt moarte.

„Încolo, fraţii mei, tot ce este adevărat, tot ce este vrednic de cinste, tot ce este drept, tot ce este curat, tot ce este vrednic de iubit, tot ce este vrednic de primit, orice faptă bună, şi orice laudă, aceea să vă însufleţească.” – Filipeni 4:8

Băutura a făcut şi va face ravagii. Relaţiile sexuale în afara cadrului familiei, când el şi ea au acte la Casa de Căsătorii şi binecuvântarea Bisericii, aduc numai nefericire şi boală chiar în viaţa celor implicaţi. Internetul folosit în scopuri dăunătoare minţii şi a unei vieţi sănătoase s-a dovedit a fi un alt factor de influenţă negativă în viaţa creştinului.

Mai multe lucruri putem realiza şi acestea să fie benefice tineretului şi nouă.

Rolul familiei este unul principal şi nu de ordin secundar. Problemele diverse cu care un tânăr se confruntă este bine a fi discutate din timp, fără ocolişuri şi cu înţelepciune.

Întâlnirile cu adolscenţii şi conferinţele de tineret care să dezbată din aceste subiecte sunt şi ele necesare. Dacă spaţiul şi tema cer acest lucru, se pot organiza grupe de discuţii şi aici, pe baza unor soluţii practice, echilibrate şi biblice, să se ofere răspunsurile de care cei în atenţie au nevoie. Îmi aduc aminte că la programul „Întâlnirile de la Far” din Mangalia, cineva m-a întrebat la finele unui mesaj despre relaţii: „de ce nu se discută în biserici mai mult aceste subiecte?”

Mai mulţi păstori m-au sunat şi m-au întrebat dacă nu putem organiza şi la ei măcar o conferinţă de tineret pe judet sau interjudeţeană pentru ca tinerii din diferite biserici să se poată întâlni. Internetul nu este soluţia la căsătoriile viitoare; pot fi şi cazuri fericite, însă e bine ca el şi ea să se vadă, totuşi, şi faţă în faţă.

Există şi tendinţa de a afirma “nu înţeleg ei toate lucrurile” dar experienţa contrazice expresia. Din 2004 de când organizez diferite programe şi pentru tineret am descoperit tineri care la 18-20 de ani au trăit drame pe care părinţii lor le-au trecut pe la 30 de ani. Noi ne schimbăm, lumea se schimbă, “modernismul” nu are întotdeauna şi cele mai bune intenţii aşa că “Vegheaţi, deci, în tot timpul, şi rugaţi-vă, ca să aveţi putere să scăpaţi de toate lucrurile acestea, care se vor întâmpla, şi să staţi în picioare înaintea Fiului omului.” Luca 21:36

Ştim bine că există o luptă spirituală. Unii tineri au experimentat-o, alţii sunt la început. Să nu uităm că prin această lume suntem doar în trecere.

Oricine din biserică poate fi un exemplu de vieţuire pentru tineri. Şi în ceea ce mă priveşte am avut mai multe persoane care m-au influenţat, printer care şi bunicul Ionel din partea mamei. În fiecare vineri, chair de era cald rău sau ninsoare mare, el  mergea la biserica. Se imbraca frumos si ma inscriam si eu la drum. Pentru ca era in cor iar eu o zgaima de om, ma lua cu el pe ultimul rand din stanga, de la corul Bisericii Basarab din Bucureşti. Nu ii zicea asa, ci “Golgota”, da pentru ca era mai aproape de gara cu numele pomenit, oamenii asa ii spuneau. Adunarea era mare si plina atat in timpul saptamanii, cat si duminica. Felul său de a se purta, a vorbi, a sfătui a însemnat mult pentru mine.

Garabet Ibrăileanu scrie…“Tinereţea – plutire pe un râu de munte cu mlădieri capricioase, sub jocurile de lumini şi umbre ale pădurilor, cu întârzieri neprevăzute şi binevenite, cu gândul la bucuria drumului de mâine.”

“Fiţi treji, şi vegheaţi! Pentru că potrivnicul vostru, diavolul, dă tîrcoale ca un leu care răcneşte, şi caută pe cine să înghită.” 1 Petru 5:8

E bine să cerem acum protecţia Domnului Dumnezeu peste familiile noastre, peste copiii noştri şi tinerii din biserici. Dezvoltarea unei biserici armonioase stă şi în creşterea unor tineri credincioşi numai după Voia Tatălui Ceresc.