Tribunalul prietenilor lui Iov

cris o mixerNu avem răspunsuri complete. Nu suntem atotștiitori. Suntem subiectivi, părtinitori, influențați de ce auzim, citim sau am experimentat vreodată.

Avem însă, Biblia. Și Duhul Sfânt ca să ne-o traducă.

În Biblie găsim că în ziua necazului Dumnezeu îți răspunde (Ps. 50:15). Familia Bodnariu se încadrează perfect în acest verset. Acum este în ziua necazului. L-au chemat, prin urmare, Dumnezeu le răspunde.

Din păcate, asemenea lui Iov, și ei au câțiva ”prieteni” care au găsit explicații pentru ce li s-a întâmplat. Chiar dacă Barnevernetul nu a făcut public nimic, ei știu că Marius și Ruth au făcut ceva rău, dacă trec prin așa ceva. Interesant, cum se găsesc explicații pentru orice tragedie. Dacă nu le găsim, ni le imaginăm.

Prietenii lui Iov au socotit că trebuie să se pună de partea lui Dumnezeu, care este perfect și atotștiitor – și să îl acuze pe Iov. Chiar dacă nu aveau nici o dovadă că Iov ar fi greșit cu ceva. Doar nu s-ar putea spune că Iov a făcut binele și Dumnezeu a greșit! O altă ipoteză nici nu exista în mintea lor. Surprinzătoare este poziția lui Dumnezeu care se situează de partea lui Iov și îi acuză pe prietenii lui.

În același mod, există o categorie de fani ai Occidentului, care nu pot concepe că un sistem atât de perfect și bine pus la punct poate greși. Mai mult, aceștia găsesc legitime măsurile extreme ale Barnevernetului, datorită  abuzurilor pe care le-au făcut unii părinți care și-au maltrat copiii. Adevărul este că și naziștii aveau explicații pentru exterminarea evreilor și a țiganilor. Și acela era un sistem bine pus la punct. Calitate germană.

Nu putem învăța nimic de aici?

Nu avem destule exemple în care am văzut care este poziția lui Dumnezeu într-o tragedie?  Domnul este cu cel cu inima zdrobită și mâhnită. El ascultă rugăciunile celor ce se tem de El și îi scapă. Lista de referințe este interminabilă. Mesajul este că dacă vrei să fii de partea lui Dumnezeu în această poveste, trebuie să fii alături de cel zdrobit, frânt, copleșit de suferință. Nu avem informații complete și nici nu cred că este nevoie. Avem însă prescripții clare în Scriptură despre cum trebuie să ne raportăm la un om care trece printr-un necaz atât de mare.

Niciodată nu au fost mai înțelepți prietenii lui Iov decât atunci când au tăcut, pentru că nu avea nu răspunsuri în fața unei asemenea suferințe.

Dacă nu poți să aduci mângâiere, dacă nu găsești explicații și motive, cel mai biblic mod este să stai lângă cel care este căzut. Simplu – nu ai răspunsuri, nu le fabrica.

Roagă-te. Postește. Ridică.

Crisina Olariu