Ultima scrisoare de la tatăl meu (O parabolă contemporană inspirată din 2 Timotei)

Mă numesc Timotei și am crescut într-o familie de greci din Timișoara. Tatăl meu, Pavel, care nu stă prea bine cu sănătatea, deţine compania pe care a înfiinţat-o tatăl lui şi care a pornit de la o mică afacere de familie, ajungînd un concern internațional cu multă influență. Tatăl meu  conduce acestă companie şi eu o voi moşteni de la tatăl meu, aşa cum şi el a moştenit-o de la tatăl lui. Noi  producem cel mai bun sistem din lume pentru întreţinerea vieţii. Nu mai există nimic similar, fără acest sistem oamenii ar muri. Datorită acestei capacităţi de a susţine viaţa, tatăl meu a considerat această afacere  nu atît de mult ca fiind a lui proprie, ci mai degrabă un bun încredinţat de o valoare inestimabilă de care trebuie să aibă grijă şi să îl transmită în siguranţă generaţiei următoare.

În ultimii douăzeci și cinci de ani, am lucrat efectiv în aproape toate slujbele posibile din fabrica noastră din Timișoara şi în multe filiale din România şi din străinătate. Recent am primit un email de la tatăl meu, în timp ce eram la  biroul nostru din Asia, unde îmi desfăşor activitatea, în care îmi spunea că sănătatea lui  este tot mai rea şi că aceasta e ultima scrisoare pe care poate mi-o va scrie. Mesajul lui conţinea o dubla povară:  pe lîngă durerea cauzată de apropiata lui moarte, avea şi responsabilitatea impresionantă a preluării companiei pe umerii mei. Am să preţuiesc întotdeauna scrisoarea de la tatăl meu, nu numai pentru că e ultima sa scrisoare către mine, ci pentru planul de afacere pe care l-a inclus în ea şi m-a îndemnat cu putere să îl aplic.

Preaiubitul meu fiu, clipa plecării mele este aproape, te rog fierbinte să-ți amintești întotdeauna sfaturile mele:

  1. Păstrează producţia nealterată şi de cea mai bună calitate.Nu ai cum s-o îmbunătăţeşti şi nu e nimic care să se compare cu ea, însă tu trebuie să o prezinţi şi să o pui pe piaţă în mod corespunzător şi cu sensibilitate către cei pentru care reprezintă o problemă de viaţă și de moarte .
  2. Nu ceda niciodată presiunilor concurenţei. Combate prin a spune tuturor despre standardul de integritatepe care l-am avut de la început. Prezintă istoricul nostru şi fă o comparaţie cu cel al concurenţei care promite luna de pe cer şi apoi jecmănesc pe cei neavizaţi printr-un produs care nu este trainic.
  3. Păstrază un nivel înalt al moralei printre muncitori arătîndu-le că ai încredere în ei. Arată-le dragoste şi respect pentru ei ca persoane şi pentru ceea ce fac ei pentru companie, trăieşte astfel încît să ai o conştiinţă curată înaintea lui Dumnezeu şi înaintea oamenilor. Se poate să nu fie aşa, însă unii vor sta în companie numai dacă tu vei demonstra integritate şi vei crea un nivel înalt de morală printre ei.
  4. Poate că este deplasat  într-un plan de afaceri, însă adu-L pe Dumnezeu în acest plan. Ai fost educat să Îl faci pe Cristos partenerul tău în tot ceea ce faci. Pot să-ţi spun că doar harul Lui te va susţine în vremurile grele  care îţi stau înainte. El a fost şi partenerul meu principal ani de zile.
  5. Păzeşte-ţi moştenirea bine şi fă-ţi planurile în aşa fel încît să îl pregăteşti pe fiul tău sau pe fiica ta să moştenească ceea ce eu îţi las acum. Aceasta este dorinţa mea şi este ceea ce Dumnezeu vrea de la tine.
  6. Declaraţia mea de misiune este: Lucrul acela bun care ţi s-a încredinţat, păzeşte-l prin Duhul Sfânt, care locuieşte în noi. (2 Timotei 1:14)
  7. Şi întrucît El este partenerul meu principal, această declaraţie este de asemenea preţioasă gîndindu-mă la faptul că te voi părăsi : Nu mi-e ruşine, căci ştiu în cine am crezut. Şi sunt încredinţat că El are putere să păzească ce I-am încredinţat până în ziua aceea. (2 Tim. 1:12)

Cu ajutorul lui Dumnezeu, vei putea face ceea ce El te-a chemat să faci. Iar noi doi ne vom revedea  odată în casa Tatălui ceresc.

Cu dragoste în Crisos,

Tatăl tău Pavel

(Traducere și adaptare Cornelia Mihai și Samy Tuțac, după un text scris de Wayne E. Shaw)