Urâtă treabă bârfa asta!

babeBârfa! Ciuma de care nu mai scăpăm şi, îmi este teamă, nici nu vrem să scăpăm. Îşi tot arată capul hidos de monstru cu dinţi stricaţi, dar cu care ne-am obişnuit atât de bine, încât nu ne mai dezgustă în niciun fel. Precum altor păcate, i-am conferit şi dânsei statutul de respectabilitate şi ne bălăcim în ea după plăcere. Am pus monstrului baticul evanghelic, ca un semn că este sub autoritatea noastră. Sau, noi sub autoritatea ei? Ei că rău mă încurcai…Cât are baticul respectabilităţii evanghelice, “dă-i nainte cu tupeu şi-ai să vezi că nu e greu.”Nu e greu, dar e extrem de dureros pentru cel ce face obiectul bârfei.

De ce atât de urâtă totuşi? Pentru că înseamnă răutate. Te bucuri de răul altuia. De derapajele sau de tragediile lor. Pentru că înseamnă mândrie. Atunci când bârfeşti trăieşti cu iluzia că te afli pe o poziţie de superioritate. De aia nu ţi s-a întâmplat ţie aşa, că eşti mai bun. Pentru că înseamnă invidie. Dacă bărfeşti binele altuia, o faci cu ciudă. Pentru că înseamnă mârşăvie. Începem să aruncăm cu noroi. Dacă a păţit ceva rău, iată de ce… Dacă îi merge bine, e un şarlatan. Astfel stricăm numele cuiva din trei fraze!

Nu-i bai! Baticul să fie pus, că atunci poţi face orice, chiar bârfi în adunare. Să-l legăm strâns! Propun să poarte şi bărbaţii. Da să fie strâns zdravăn. Când vine Domnul să ne ia, să aibă de ce să prindă şi să nu se desfacă pe drumul către cer. E rău să cazi de la înălţime. În timp ce vom fi înălţaţi, vom bârfi până ajungem în cer. Ce fain că e drumul lung!. Iar apoi, vom avea veşnicia să ne delectăm cu activitatea preferată. Sau? Atenţie! E rău dacă în cer nu se bârfeşte. E rău să te simţi rău în cer.

Mai multe articole de Valetin Făt, pe www.valentinfat.wordpress.com.

Sursă imagine: http://www.dollo.ro/2012/12/viata-si-moartea-intr-un-sat-romanesc-in-2012/