Vom lua Biblia în serios sau nu?

Study Bible SmallAm mai spus-o şi cu alte ocazii, nu sunt un creştin fundamentalist. DAR sunt un creştin biblic. Cred în inspiraţia verbală şi plenară a Sfintelor Scripturi şi am de gând să tratez Biblia cu toată seriozitatea. Doresc să mă asemăn cu credincioşii din Tesalonic despre care Pavel spunea că “atunci când aţi primit Cuvântul lui Dumnezeu, auzit de la noi, l-aţi primit nu ca pe cuvântul oamenilor, ci aşa cum şi este în adevăr, ca pe Cuvântul lui Dumnezeu” (1 Tes.2:13). Scurt şi simplu, Biblia trebuie tratată cu toată seriozitatea pentru că este Cuvântul lui Dumnezeu.  Bineînţeles, trebuie să ne asigurăm că am înţeles corect ceea ce spune textul biblic şi că interpretarea noastră este în concordanţă cu întreaga Scriptură. Mult rău a fost făcut de oamenii care au înţeles greşit Biblia, dar au aplicat-o cu habotnicie.

Ceea ce doresc să subliniez însă aici este că adevărul Bibliei priveşte viaţa noastră în întregime! În mintea multora s-a creat impresia că Biblia ne vorbeşte despre mântuire şi despre iertarea păcatelor. Cu celelalte ne descurcăm şi singuri. Slujbă, viaţa de familie, afaceri…ce poate să îmi spună despre acestea o carte ce a fost scrisă cu mii de ani în urmă. Am ajuns astfel să ne împărţim viaţa în două compartimente separate, care nu se întâlnesc niciodată. Viaţa de duminică, întâlnirile bisericii, misiunile sunt activităţi pe care ne străduim să le subordonăm Bibliei. În viaţa de zi cu zi în schimb, afaceri, examene, Facebook!!!, noi suntem cei care facem regulile jocului.

Am creat o părpastie falsă între sacru şi profan, între material şi spiritual. Adevărul este unul, este întreg şi aşa este şi viaţa noastră. Dacă Domnul Isus Hristos a tranşat un lucru, acesta a fost că trebuie “să ne pierdem viaţa pentru El!” El a arătat foarte clar celor care Îl urmau că nu are niciun rost să facă asta dacă nu sunt dispuşi să Îi dea Lui tot. Cu toate acestea, noi ne-am convins că se poate şi aşa.  Cuvintele Domnului nostru sună însă la fel de tăios ca atunci: “Dacă nu (…) nu poate fi ucenicul meu!”(vezi Luca 14:25)  Nenegociabil! Abraham Kuyper, teolog şi om de stat olandez, spunea că “nu există nicio părticică din viaţa noastră în dreptul căreia Hristos să nu se oprească şi să spună “A mea!””

Da, avem nevoie să recitim Biblia. Să vedem că întreaga creaţie e a lui Dumnezeu, nu doar clădirea şi activităţile bisericii. Că suntem chemaţi să ne exercităm mandatul de a stăpâni creaţia sub autoritatea Sa. Să privim la cărţile lui Moise şi să vedem că sunt oferite acolo principii pentru fiecare situaţie de viaţă! Să vedem că profeţii îi mustrau pe cei din vremea lor nu pentru că închiseseră templul, ci tocmai datorită a ceea ce făceau în afara templului. Să vedem că apostolii îi învaţă pe credincioşi cum să lucreze, cum să se poarte în familie, cum să se raporteze la dregătorii.

A lua Biblia în serios înseamnă a-L lua în serios pe Dumnezeul care a inspirat-o. A ignora Biblia…A lua Biblia în serios are implicaţii şi pentru luni dimineaţa, şi pentru pozele şi comment-urile de pe FB şi pentru…

Mai multe articole de Valetin Făt, pe www.valentinfat.wordpress.com